Hoevekip met ratatouille & frietjes

In deze nieuwe receptenrubriek laten we klanten hun ervaringen met onze producten delen, om zo anderen te inspireren.

Onze oprechte dank alvast aan dhr. Sierens voor het aanleveren van dit recept.

dhr. M. Sierens

Ingrediënten

  • Hoevekip Cordon d’Or
  • Boter (lokale hoeveboter van De Beukenhoeve bij ons te verkrijgen in de winkel.)
  • Wortel (Voor alle groenten verwijzen we u graag door naar onze buren van De Versmarkt, waar je steeds een excellent aanbod verse en lokale groenten en fruit kan vinden. )
  • Sjalot
  • Bleekselder
  • Look
  • Peper en zout
  • Witte wijn
  • Kippenfond
  • Olijfolie
  • Sjalot
  • Look
  • Groene, gele, rode paprika
  • Zoete paprika
  • Aubergine
  • Courgette
  • Tomaten
  • Tijm
  • Laurier
  • Rozemarijn
  • Peper en zout
  • Bloemige aardappelen
  • Frituurolie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Zet een ruime pot op het vuur en laat er een goede klont boter in smelten. Leg er de kip en kruid langs alle kanten met peper en zout.
  • Hak de groenten grof en voeg bij de kip.
  • Zet de pot zonder deksel voor ongeveer één uur in de oven en bedruip regelmatig met de boter.
  • Snij de sjalot, de look en alle groenten zo fijn mogelijk.
  • Leg de tomaten een paar seconden in kokend water en laat ze schrikken onder koud water. Ontvel ze, verwijder alle pitjes en snij in kleine blokjes.
  • Verhit een goede scheut olijfolie in een pan en voeg de sjalot toe, iets later gevolgd door de look en laat een tweetal minuten op laag vuur sudderen.
  • Voeg nu alle groenten, met uitzondering van de tomaten, toe. Roor door elkaar, kruid af met peper en zout. Voeg de tomaten hierna toe evenals de kruiden en laat onder deksel op een laag vuur garen. Kook de groenten, maar kook ze zeker ook niet plat.
  • Schil de aardappelen en snij ze in dunne of dikke frieten, naargelang uw eigen voorkeur. Spoel de frieten niet.
    Frituur ze een eerste keer op 170°C. Laat ze hierna volledig uitlekken en afkoelen. Frituur ze een tweede maal op 180°C. Laat ze uitlekken en serveer meteen.
  • Haal de kip uit de pot en plaats hem onder aluminiumfolie om warm te houden.
  • Giet het overtollige vet weg uit de pot en plaats de pot terug op een hoog vuur. Voeg witte wijn en kippenfond toe. Laat dit mengsel inkoken en kruid dit eventueel af naar smaak. Zeef de inhoud van de pot en giet in een sauspannetje. Indien gewenst kan deze op dit moment opgebonden worden met een blanke roux, maar dit is naar eigen smaak.
  • Snij de kip in zes stukken.
  • Dresseer de kip op een bord, lepel er een hoeveelheid ratatouille bij, een bergje friet en overgiet met wat saus. Serveer direct.
  • Smakelijk!

Wijntip by Dhr. Sierens

Een witte, wat vollere Chardonnay past hier uitstekend bij maar een licht rode wijn, Pinot Noir of Gamay-type, kan zeker ook.
Hoevekip ratatouille friet