Col’pain de veau

In deze nieuwe receptenrubriek laten we onze klanten hun ervaringen met onze producten delen, om anderen te inspireren.

By dhr. A. Taelman

Onze oprechte dank gaat alvast uit naar dhr. A. Taelman voor het delen van dit recept.

Gehaktbroodje met geitenkaas op de kamado.
Dit is een eenvoudig, maar zeer smaakvol gerecht. Voor iemand die nog niet veel ervaring met een kamado heeft is dit ideaal om mee uit te pakken.
Je kan het broodje eventueel al een dag op voorhand maken zodat je maar aan één ding zal moeten denken als je gasten er zijn: de temperatuur op 180° houden.
Meer techniek heb je niet nodig. Als de gasten er zijn, af en toe eens het deksel openen om indruk te maken met de fantastische geur en that’s it. (Naast natuurlijk zorgen dat de glazen vol blijven.)

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 2 scharreleieren
  • 1,2 kg varkensgehakt
  • 25 reepjes gerookt spek
  • 1 handvol panko/chapelure
  • 2 eetlepels verse salie, gesnipperd
  • 100 g pistachenoten, gehakt
  • 100 g gemarineerde zongedroogde tomaten, fijngesneden
  • barbecue kruiden (naar eigen smaak)
  • 200 g geitenkaas
  • bakpapier
  • rookhout (eik)

Voor het bierbad om boven de kolen te plaatsen:

  • 2 flesjes bruin bier (hier is Grimbergen dubbel gebruikt)
  • 0,5 liter water
  • 2 takjes salie
  • 1 sinaasappel, in 4 gesneden

Bereidingswijze

Het vlechtwerk van het spek


Dit ziet er bijzonder professioneel uit, maar is eigenlijk redelijk simpel. (Instructie-video)
Gebruik bakpapier om de reepjes op te leggen.
Neem 5 reepjes, leg ze verticaal dicht tegen elkaar. Neem reepje 1, 3 en 5 en vouw ze wat naar beneden. Leg een nieuw reepje, horizontaal op reepje 2 en 4, bovenaan.
Vouw 1, 3 en 5 terug naar boven. Die zullen nu op het horizontale reepje liggen. Neem nu reepjes 2 en 4, en vouw ze naar boven. Leg een nieuw reepje, horizontaal op 1, 3 en 5. 2 en 4 terug naar beneden.
1,3 en 5 naar boven, reepje horizontaal leggen, enz… Herhaal tot je een vierkant hebt.
Leg een vel bakpapier erop en duw alles samen met een deegrol. Maak nu een tweede vierkantje.

Dit mag even in de koelkast terwijl we het broodje gaan bouwen.

Stel dat dit toch niet gelukt is: als je de reepjes gewoon op het broodje legt zodat alles bedekt is, zal dit evengoed werken.
Wil je dit maken zonder spek errond: ook goed, maar wrijf het gehaktbroodje dan in met vleesmarinade voor je het op het rooster legt.

Bereiding van het vleesbroodje

Pel de ui en snipper hem fijn. Doe hem met de losgeklopte eieren bij het gehakt.
Voeg er de panko, salie, pistachenoten en de tomaten aan toe.
Goed mengen en kruiden met de barbecuekruiden.
Neem de helft van het gehakt, duw het wat plat (of plaats het in een siliconen cakevorm), maak van de geitenkaas een rolletje en leg het in het midden.
Plaats de andere helft van het gehakt erbovenop en duw wat aan, vorm het tot een gehaktbroodje. De cakevorm kan wat helpen, maar je kan dit ook op eigen gevoel doen. Qua lengte: hou er rekening mee dat het spek errond moet.
Voor de geitenkaas hebben we gekozen voor de variant met tomaat-basilicum. Dit past perfect bij de zongedroogde tomaatjes die in het gehakt verwerkt zitten.

Neem het eerste spekvierkant, doe er het bovenste bakpapier ervan en plaats het broodje op het spek. Vouw het spek rond de zijkanten. Neem nu het tweede ‘spekvlechtwerk’ en leg het op de bovenkant van het broodje, en duw het tegen de zijkanten. Mocht het niet mooi aansluiten, neem wat extra reepjes en plak ze horizontaal ertegen, zodat alles mooi bedekt is.

Op naar de Kamado BBQ

Steek de kolen aan. Gebruik er genoeg, de temperatuur moet 180° kunnen halen.
Belangrijk: het bakken gebeurt op de ‘indirecte manier’: Plaats dus de stenen ‘heat deflectors’ boven de kolen.
Doe het bier, water, salie en de stukken sinaasappel in een vuurvaste schaal. Plaats die schaal op de heat deflectors.
Daarboven komt het rooster. De schaal met het vocht zorgt voor aroma en werkt als druipbak. Vul gerust aan met water als je ziet dat het bijna volledig verdampt is.

Aan 180° is het broodje na ongeveer 45minuten gaar. Stel dat je aan 150° zit: dit is geen ramp, het zal gewoon een half uurtje langer moeten bakken.
Met varkensgehakt heb je wat marge: een kerntemperatuur van 60° is goed, maar dit mag gerust wat meer zijn. Het spek errond beschermt het gehakt tegen uitdrogen, en de geitenkaas in het broodje zorgt voor wat extra smeuïgheid.
Rookhout (week het een halfuur in water) zorgt voor die extra toets. Het vlees zal het mooi opnemen en maakt het nog specialer.

Smakelijk!